Прокуратурата: Дянков и Прокопиев са съучастници, ще стигнем до осъдителна присъда
Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са обвиняеми по делото за приватизация на дялове от електроразпределителното дружество „ЕВН България”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    2
Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

„Смятаме, че ще стигнем до осъдителна присъда”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с обвинението за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са обвиняеми по делото за приватизация на дялове от електроразпределителното дружество „ЕВН България”.

„Симеон Дянков е обвинен за престъпление по служба, превишил е правата си с цел да облагодетелства „Булброкърс” и да получи 1,8 млн. лв. Иво Прокопиев е бил подбудител и помагач – той е давал съвети как да се продадат 33% от дяловете на ЕВН”, поясни Арнаудова.

Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВНИздателят определи обвинението като "честитка" от Борисов и Пеевски

Според прокуратурата щетата за държавата възлиза на над 20 млн. лева.

Средствата от сделката, които е трябвало да отидат в Сребърния фонд са вторична последица от действията на обвиняемите.

Прокуратурата твърди, че Прокопиев и Дянков споделяли общите си идеи устно, като на тези съвети има свидетели. „Шефът на агенцията по приватизация е разпитан три пъти като свидетел”, уточни Арнаудова.

Симеон Дянков: Действах спрямо закона и държавния интерес По рано днес стана ясно, че той има подготвено обвинение за престъпление по служба

„Това обвинение е предположение, няма доказателства, че той е извършил нещо нередно”, заяви адвокатът на Дянков Марин Марковски пред bTV. По думите му бившият финансов министър е бил изряден в сделката.

„Тя е минала през Министерски съвет, отишла е за потвърждение в Народното събрание. Агенцията за приватизацията определя цените. Държавата не е ощетена”, категоричен е Марковски.

По думите му Дянков и Прокопиев не се познават.

Престъплението, по което са обвинени Симеон Дянков и Иво Прокопиев се наказва с от 3 до 10 години затвор и глоба от 3 до 5 хиляди лева, както и лишаване от права.

Вижте повече във видеото:

  • 3
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре