Прокуратурата: Държавни служители са учили чужди езици с пари за болни деца
Павел Александров и три служителки на структурата отиват на съд
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
Павел Александров
Снимка: bTV

Средства на Фонда за лечение на деца са били използвани за финансирането на 2-годишно обучение на служителите по английски и немски език, въпреки че в длъжностната им характеристика е записано изискване за съответната езикова компетентност. Това е само едно от нарушенията, констатирани в структурата и заради които бившият директор Павел Александров и три служителки отиват на съд.

В нарушение на закона, той (а не Министерството на здравеопазването) определил главния експерт Катерина Котева за свой заместник. Според прокуратурата през септември 2014 г. Александров мотивирал за участие в престъпното сдружение нея, икономиста Татяна Радева и контрольора на дейността на фонда Станислава Горанова.

Доклад посочва драстични нарушения във Фонда за лечение на децаПодменени са решения на Обществения съвет

Сред практиките за неправомерно изразходване на пари от бюджета на фонда е командироването в чужбина на лекари от различни болници, макар нормативната уредба да не позволява такива действия.

Александров подписвал без обществени поръчки договори за лечение на деца в чужбина, главно в болница „Аджъбадем”, Турция. Решенията били еднолични и с неясни критерии от шефа на фонда, който не е лекар.

Той и Котева попълвали без нужните правомощия и формуляри S2, с които задължават НЗОК да плаща на чужди болници за лечението на български деца. Междувременно Радева не упражнявала предварителен контрол и не издавала контролни листа за поети финансови задължения.

Арестът на Александров създаде криза във Фонда за лечение на деца, като голяма част от членовете на Обществения му съвет обвиниха здравното министерство в опит да си „присвои” структурата.

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре