Продължават кражбите на фирми, предимно собственост на чужденци. Целта е разпродажба на имуществото им.

Братята Хардийп и Калбир Гакхал имат фирма във Варна. Преди година непознат за тях украинец успява да им стане съдружник, после да смени управителя и адреса и да направи нов дружествен договор.

„Всички документи бяха фалшиви, ние не сме били в България по време на прехвърлянето, всичко става без наше знание и съгласие. Смятам, че законите трябва да се променят, за да помагат на хората, които идват в България, за да инвестират”, коментира Хардийп Гакхал.

Украинецът Игор Березний сключва договор за право на собственост върху имоти в Каварна с новоучредена фирма - отново украинска. Успява да продаде къща в центъра на Варна и земи в Смолян. Къщата е с данъчна оценка 118 хиляди лева, а сделката е за 10 хиляди лева в брой. Всичко става за месец. Украинецът е обявен за общодържавно издирване – затова прокуратурата спря делото.

Британските собственици на фирмата твърдят, че подписите под документите не са техни, а сканирани и наложени. Има и други нередности. От Агенцията по вписванията обясняват, че не извършват графологична експертиза, нито могат да установят дали един документ е истински или фалшив. Но от 2013 година има безплатно смс известяване.

„В момента на постъпване на заявлението по партидата на дадено дружество автоматично се изпраща смс до лицето, посочено в смс оповестяването – има 72 часа, три работни дни, в които управителят или съдружниците могат да спрат регистрационното производство”, обясни Силва Крикорян от варненския клон на Агенцията по вписванията.

От над 750 хиляди фирми у нас едва около 10 хиляди са абонирани за безплатно смс-известяване. Агенцията по вписвания и Нотариалната камара настояват за регистър на нотариалните заверки и пълномощните – така значително ще се намалят злоупотребите.