Пробация или порицание - такова ще е наказанието за тримата маскирани, които във вторник вечерта пребиха ученик в столичното 23-то училище. Засега нападателите са без обвинение. Теръпва ще се установява кой от тях е нанесъл ударите на 16-годишния Християн Иванов.

Децата в учебното заведение са потресени от побоя и твърдят, че е избухнал заради вражда между агитки. „Притеснявам се това да не се случи отново, защото ще е ужасно”, казва третокласникът Христо Михайлов. „Те имат междуличностни конфликти заради отбори – Левски, ЦСКА. И се разправят”, допълни друг ученик. „Те изобщо не са дошли него да бият. А просто са го объркали и затова”, поясни трети.

Пребитият Християн, който е с комоцио в „Пирогов”, не е имал късмет - озовал се е случайно на пътя на побойниците. „Полицията е виновна! Двамата полицаи наблюдаваха и се разхождаха напред-назад... Аз извадих на момчето езика заедно с един негов съученик. Двамата биячи се изтичаха налолу... А двамата полицаи се влачеха зад тях все едно са на спортно ходене!”, възмутен е Любомир Михайлов, който станал свидетел на инцидента.

От Първо районно управление на полицията заявиха, че инцидентът е станал за секунди, докато единият полицай е бил из съседните улици, а другият - далеч от мястото на боя. „Предприел е преследване, като в тоя момент е чул „Глътна си езика”. И е преценил, че в тоя момент е по-важно да се намеси за спасяването на живота на падналото дете, отколкото да продължи преследването”, обясни пред bTV началникът на Първо РПУ Данаил Пашов.

През целия ден нападателите бяха разпитвани в районното, но не пожелаха да говорят с екипа на bTV.

„ЦСКА и Левски се борят на стадиона. Да пребиеш човек, това не е подкрепа за клуба! Това е престъпление!”, коментира Димитър Ангелов – Дучето от Националната асоциация на футболните фенове.

„Става дума за три лица - на 15,16 и 17 години. При всички положения и тримата са непълнолетни”, обясни Стефан Милев от Софийската районна прокуратура.

Нападателите ще отговарят пред съда.