Пострадали от атентата в Сарафово искат над 200 млн. лв. от терористите
На делото се очаква да бъде даден ход през ноември
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Атентатът в Сарафово
Снимка: БГНЕС

Съдът допусна 48 граждански иска за общо 217 174 000 лв. по делото за атентата в "Сарафово". Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди, но дали съдът ще се съгласи с размера им, ще стане ясно когато делото започне по същество.

На 18 юли 2012 г. атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени.

Делото за атаката беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини. Вероятно ще му бъде даден ход на 15 и 16 ноември, когато ще има разпити на българските свидетели.

Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксуваПрез септември от съда ще опитат да му дадат ход за осми път

Подсъдими  са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.

Съдът обаче не прие гражданските искове против ливанската шиитска групировка "Хизбула". Причината е, че в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая.

Днес никой от израелските граждани не се яви като свидетел по делото.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре