Лекар от Центъра за спешна помощ в Перник е нападнат и бит от роми. Инцидентът е станал преди два дни в пернишката махала "Хумни дол".

Линейката на д-р Иво Велев е пътувала за адрес, когато била пренасочена по спешност към ромския квартал. При пристигането на екипа, лекарят установил, че 43-годишната жена, заради която е повикана линейката, е починала.

Чувайки това, съпругът притиснал д-р Велев към стената и започнал да го бие, като крещял, че трябва да съживи жена му.

В резултат д-р Иво Велев има синини по тялото и твърди, че е получил поне три удара в областта на кръста. Медикът има 23-годишен стаж, част от който – в Бургаския затвор. Споделя, че даже и там никога не е бил обект на агресия.

Снимка: bTV


Пред bTV роднините на починалата отрекоха да са нападали медика като твърдят, че той е отишъл пиян на адрес. Според данните на диспечерите, линейката е пристигнала на място на втората минута от подаване на сигнала.

Само за последната седмица това е третият случай на нападение над лекар от спешната помощ в Перник. При следващ подобен инцидент медиците са готови да излязат на протест. Един от лекарите вече е напуснал.

Заради зачестилите през последните седмици нападения над лекари, здравният министър Петър Москов обяви, че eкипи на Спешна помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Подписано бе споразумение с МВР полицейски коли да пазят лекарите в рисковите квартали, ако има сигнал за опасност.