В рамките на деня не беше повдигнато обвинение срещу майката на 53-годишния Петко Савов, който в петък сутринта уби барета и рани още трима униформени в Лясковец, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Велико Търново Катя Лещакова, цитирана от БГНЕС.

Според информация от прокуратурата е възможно в следващите дни Савова да бъде обвинена за това, че в дома й е било намерено незаконно оръжие.

Тя е задържана заради опит да заблуди униформените в хода на спецакцията, че синът й е починал. Целта била полицията отново да щурмува укрепената къща на стрелеца, което е можело да доведе до нови жертви.

Към този момент е ясно, че на стрелеца ще му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие и убийство на униформено лице. Блокадата около сградата беше вдигната, но рано тази сутрин в района бе открита гилза, което наложи повторно отцепване на периметъра. Иначе обстановката в Лясковец постепенно се нормализира.

Георги Комитов, съсед на убиеца, разказа пред bTV, че проблемите му с психично болния мъж датират от поне 15 години. Петков редовно пишел доноси срещу съседите си, като те в отговор подавали оплаквания и завели дело за клевета, но без резултат.

Преди 10-ина години тогавашният началник на полицейското управление посъветвал хората да започнат подписка за въдворяването на Петков в психиатрия, но майка му започнала контраподписка в защита на сина си и инициативата пропаднала.

Комитов каза, че преди около 4 години видял бъдещия убиец да носи увита в одеяло пушка. Полицията била предупредена, но това не довело до конкретни действия.

Димитър, друг съсед, разказа, че за психичните проблеми на 53-годишния мъж се говорело в последните 2-3 години, „защото той беше затворен вкъщи, не се виждаше, много хора мислехме, че е в чужбина”.

„Познаваме се от много години. Беше добър и контактен, често спортуваше на стадиона. Той е завършил техникум за готвач – работил е в Германия и в Англия. Последно го видях преди 2 седмици, разговаряше с кварталния – може би имаше някакво оплакване от училището или съседи. Това ми беше първото виждане, защото не го бях виждал от 3 години. Майка му е тиха скромна жена, баща му беше машинист в жп-то. Всички сме потресени още и в шок. Вчера сутринта след 5.00 часа се чу шум – като от фойерверки. Помислих, че е сватба – после видях, че са изстрели и има полицаи отвън. Поискаха да излезем, целия ден не можах да се прибера вкъщи”, казва още съседът за преживяното преди ден.

Коментар на петъчните събития в града направи и кметът Ивелина Гецова. Тя подчерта, че по-сериозните заплахи от страна на убиеца Петко Петков към съседното училище започнали да се получават едва от началото на тази година, а не както се твърдяло – още от 2010-а. Акцията на МВР била провокирана именно от последното писмо на мъжа до училищния директор от 10 март, в което той казвал, че е „ловец от години и накрая ще вземе нещата в свои ръце”, тъй като притежава оръжие.

Гецова допълни, че в общината многократно Петков подавал жалби срещу съседи и съграждани, породени от „чисти битовизми” – кой къде си вари компотите или къде си е построил ограда. В повечето случаи жалбите били неоснователни.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"