Полицията разби депо за крадени коли в Перник. Четирима души са задържани, докато разфасоват на части откраднат автомобил.

В склада за веществени доказателства на полицията в миньорския град има 6 крадени коли, от които не е останало много.

При акцията са открити и десетки двигатели и скоростни кутии със заличени номера. Всички са били предназначени за продажби на черно. Колкото до купетата - те се режат на части и се продават за скрап.

Aрестуваните автоджамбази са се занимавали с кражби на 10-годишни коли. Действали са на територията на София и Перник.

„Имаме данни и за автомобил от Стара Загора, от София, 2 са от Перник. Откраднати към момента са установени 6 автомобила, но имаме 10 двигателя, на които тепърва ще установим произхода. Те са със заличени номера. 10 скоростни кутии също със заличени номера, както и редица вещи и части от автомобилите, едно доста сериозно количество”, каза директорът на Областната дирекция на МВР Валентин Бучински.

Задържаните са перничани, двама от тях имат присъди за наркотици и в момента са в изпитателен срок.

„Интересното в случая е, че явно този бизнес с авточасти е доходен, търсен... Все повече групи започват да се занимават с такова нещо. В София работят групи не само от Перник, но и от Монтана, Пазарджик, Велинград... Защото София им дава възможности за незаконна дейност”, каза директорът на СДВР Младен Маринов.

Авточастите от крадените коли са продавани с обяви по интернет или са пласирани на черно чрез автомонтьори или сервизи. Печалбите зависят от марката на колата, а най-много кражби се правят в София.

От полиция предупреждават, че през последните месеци на прицел на крадците са старите руски автомобили, които обикновено се предават за скрап.

От началото на годината има над 2000 откраднати автомобили. Джамбазите са активни не само в столицата, но и във Варна, Перник и Благоевград.