Първото заседание по делото срещу Петко Петков от Лясковец започна при засилени мерки за сигурност в Окръжния съд във Велико Търново. Мъжът е обвинен за смъртта на спецполицая Емил Шарков и за раняването на още няколко барети при злополучната операция по отнемането на незаконните му оръжия.

Влизайки в съда, Петков извика на висок глас: „Ще докажа, че съм невинен. Невинен съм. Напълно съм невинен и ще го докажа.”

Процесът тече при закрити врата, тъй като в материалите по делото има секретни документи, свързани с провеждането на операцията.

На делото присъстват бащата на убития командос, който е частен обвинител и предявява иск за 80 000 лева кръвнина. В съда дойде и майката на Шарков - Ваня Рибчева.

„Да бъде благодарен, че не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационнно се полага смъртна присъда”, заяви Рибчева.

„Много неща се казаха в медиите. Едно нещо искам да кажа, че съгласно Българската конституция и НПК обвиняемият е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда”, коментира защитникът на Петков адвокат Виктор Костов.