Петима младежи на възраст между 16 и 19 години са задържани след двата инцидента в София от понеделник вечерта, в които младежи бяха нападнати и ранени с хладно оръжие.

Само един от арестуваните не е криминално проявен, а част от тях са участвали в друго сбиване преди дни.

При извършените обиски на задържаните, в две от тях са открити брадви, по които е имало засъхнала кръв, каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

Още един от нападателите се издирва.

Двете пострадали момчета все още са в болница в тежко състояние, но без опасност за живота.

Полицията проверява дали извършителите са едни и същи и имат ли общо с футболни агитки.

Първото нападение беше извършено малко преди 19 ч. пред търговски център и пред очите на десетки свидетели. Жертва на атаката са 17-годишният Християн и двама негови приятели, които пробвали играта „Покемон гоу“.

Снимка: bTV

Тя използва аугментирана реалност и целта е да се „ловят“ анимационни герои – покемони, които се крият из парковете и улиците на града.

Ходиш и ти изскача покемон. На едното момче му изписало, къде има покемон и той отишъл да го търси. Докато се обърне, станала случката, разказа свидетел.

Снимка: bTV

„12 сухожилия, срязани тотално. На главата има десетина шева. Когато са обработвали раната, са видели, че има счупване на черепа“, разказа майката на Християн – Ивелина Вескова.

„Синът ми каза: „Усетих само как някой отзад ме удари по главата. Паднах на земята. Видях, че тече много кръв. Обърнах се и видях малка лопата“. Около 8 – 9 души са били“, добави Вескова.

Снимка: bTV

Вторият инцидент стана само час и половина по-късно, в друг квартал, на спирка на градския транспорт. Нападнат беше 17-годишният Атанас Велинов. Според неговите разкази – от футболна агитка.

„Не знам точните имена, но познавам единия. Извикаха: „ЦСКА“ и аз се изсмях просто. Не, не се изсмях, просто кимнах“, разказа той.

От Националния клуб на привържениците на ПФК „Левски“ не откриха връзка между феновете на отбора и инцидентите.

„Нека да уточним кои са ултрасите на „Левски“, преди да твърдим, че те нападат деца, които играят покемони“, каза Степан Хиндлиян, председателят на националния клуб на привържениците на „Левски“.

„Колят ми детето като прасе, пред камери, до Първо РПУ. Няма значение дали са агитки, дали са „Левски“, ЦСКА. Това са деца на 17 години, които ходят и си бият когото искат“, коментира Ивелина Вескова.