Прокуратурата обвини шестима служители бяха подведени за срутването на хотел „Вероника” в комплекса „Слънчев ден” от 8 април, т.г., при което загинаха четирима души. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Те са служители и на трите строителни фирми, ангажирани в събарянето на хотела и ще отговарят за причиняване на смърт на повече от едно лице поради непредпазливост. Наказанието, предвидено от закона е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Обвинени са двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -„Планекс” ООД, техническите ръководители на фирмата подизпълнител - „Бултранспорт груп“ ООД, както и собственикът на фирма „Дигинг” ООД, който е участвал лично в събарянето.

От държавното обвинение посочват, че за дейностите са били наети загиналите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили правилата и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

„Отговорни са за безопасните и здравословни условия на труд на строителната площадка”, обясни говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

Пред съда ще отговаря и собственикът на фирма „Дигинг". „Той зорлем ги кара да влизат вътре да къртят колоните, той не знае, туй е 11 етаж, че няма да падне на момчета ли. Той знае много добре, а мисли - 4 циганина, не е кой знае какво”, възмутен е братът на загиналия Борислав Асенов и свидетел на срутването Красимир Асенов.

Роднините на загиналите Борислав и Йосиф искат справедливост и кръвнина. „Искаме хем да плаща, хем да влезе в затвора, иначе ако не влезе, не знам какво - с малко пари няма да стане тази работа, щото децата трябва да се гледат тука”, казва бащата на Борислав Асенов.

Според адвоката на фирма „Дигинг”, „при толкова много обвиняеми остава само да обвиним и случайните минувачи около хотела".

И шестимата обвиняеми са с мярка за неотклонение подписка, забранено им е да напускат България без разрешение на прокуратурата.