Окръжният съд в Бургас остави в ареста Мартин Душев, обвинен за побоя над поморийския журналист Стоян Тончев, който стана популярен с предизборен плакат, на който убива октопод със самурайски меч.

Душев е привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди на Тончев, съобщиха от прокуратурата.

По така повдигнатото обвинение законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години.

Съдът разгледа искане на Душев за изменение на наложената му мярка.

Представителят на държавното обвинение определи искането като неоснователно, а определението на Районен съд–Поморие, който остави Душев в ареста, като законосъобразно и обосновано.

Прокурорът бе категоричен, че е налице обосновано предположение, че Душев е извършител на престъплението, в което е обвинен. Той мотивира твърдението си, че по телескопична палка, намерена в автомобила на Душев, са намерени следи от неговото ДНК, както и от това на пострадалия.

Прокурорът добави, че е налице възможност Душев да се укрие или да извърши друго престъпление. Тази възможност се предоставя от тежестта на извършеното престъпление, както и от факта, че то е извършено с особена жестокост. Прокурорът се мотивира и с факта, че Душев е осъждан на два пъти, единия от които за грабеж.

Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и остави Душев в ареста. Определението на Окръжен съд–Бургас не подлежи на обжалване.