Още четирима митнически служители и граничен полицай са привлечени под отговорност като помагачи в контрабандния канал през ГКПП „Капитан Андреево”, разбит в края на март, съобщиха от прокуратурата.

Митничарите Георги Манафъков, Иван Гочев, Николай Николов и Стойчо Пелтеков, както и граничният полицай Соня Катева са обвинени, че умишлено са улеснили извършителите на контрабандата чрез „съвети, разяснения, отстраняване на спънки или по друг начин” да пренесат през границата ремаркета с милиони кутии цигари.

Това е станало на няколко пъти в периода от 7 февруари до 29 март т.г. Щетите за бюджета са за милиони левове, посочват от прокуратурата.

Срещу арестувания митничар Георги Манафъков е повдигнато обвинение,че умишлено е  улеснил прекарването на цигари без бандерол на обща стойност над 52 милиона лева.Срещу  друг Иван Гочев е повдигнато обвинение, че е подпомогнал контрабанда на обща стойност 15 милиона лева. Николай Николов има участие в преминаването на цигари за над 7 милиона лева, а на "сметката" на Стойчо Пелтеков са папироси за 12 634 050 лв.

Към днешна дата обвиняемите по досъдебното производство са вече 22. Сред изброените в днешното съобщение извършители и помагачи са Христо Георгиев, Христо Палазов, Янчо Георгиев, Михаил Млекаров, Динко Щирянов, Николай Перчемлиев, Юри Гудев, Нури Баш,  Якуб Янък, Яшар Коч, Фикрет Коч, Себахир Бичак,  Волкан Сендур и Ремзи Караибрахимоглу.

Вчера имаше нови арести и обиски, като част от задържаните са били освободени, след като са били  разпитани като свидетели.