Прокуратурата повдигна обвинение на началника на сектор „Борба с организираната престъпност“ (БОП) в Стара Загора Ивайло Димов за престъпления по служба и срещу правосъдието.

Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, на брифинг по темата. Димов е искал да се прояви „специално отношение“ към задържан за наркоразпространение.

Миналата есен е проведена полицейска операция, при която било задържано лице от криминалния контингент, многократно осъждано за разпространение на наркотици. На 7 октомври са му повдигнати обвинения и е задържан за 72 часа.

Тогава Ивайло Димов е отишъл при окръжния ръководител и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора и е поискал от тях „съдействие в две посоки“, подчерта Арнаудова. По думите ѝ е искал е да има специално отношение към задържаното лице, изразяващо се или в забавяне на разследването, или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание и смекчаващи обстоятелства, каквито в действителност не е имало.

Окръжният прокурор и заместникът му са отклонили исканията му.

Този отказ обаче не е спрял Ивайло Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия на задържаното лице“, обясни Арнаудова.

Той се е обърнал и към наблюдаващия прокурор.

След сигнал на съдии и прокурори, от април тази година със случая се заема от службите.

Пред bTV Ивайло Димов каза, че обвиненията срещу него са резултат на постановка и че всичко, което е направил, е било в полза на държавата.

Димов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Звено „Антикорупция“ ще внесе искане за отстраняване му от длъжност.