Специализираното звено „Антикорупция“ привлече като обвиняем бившия председател на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров заради безстопанственост в особено големи размери, която е ощетила ведомството с 41 630 050 лв., съобщиха от прокуратурата.

Става дума за нередности при изграждането на лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала „Марица“. Става дума за 31 км, които е трябвало да бъдат на стойност около 133 млн. лв.

През 2011 г. бил подписан договор за строежа на пътя с италианската „ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“, като заложеният срок бил есента на 2013 г., но не бил спазен. Обяснението – тежки атмосферни условия, довели до преовлажняване на почвите. Имало нужда и от „стабилизация” на 1760-метрова отсечка.

АПИ провела обществена поръчка за допълнителни строителни работи и през юни 2015 г. бил подписан договор с „Пътища Пловдив” (в която собственост до март предходната година официално е имал функционерът от БСП Георги Гергов – б.р.) за още 51 млн. лв.

Според обвинението Лазаров не е проверил дали възложената работа по стабилизиране на терена не е в задълженията на вече ангажираните с проекта „Равена”. Не е поискана и обосновка за реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, както и обосновка на цената.

Разследването е установило, че „Пътища Пловдив” са получили над 30 млн. за работа, която друг е трябвало да върши, доставяли са инертен материал за над 6 млн. лв., макар да са можели да ползват такъв от мястото на строежа, а също така и са изграждали дренажни матраци за над 4 млн. лв., които са били ненужни.

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.