Пловдивският апелативен съд остави в ареста 18-годишния Антон Петков, който в навечерието на Нова година уби с нож в Смолян  24-годишния Никола Мавродиев. Час преди началото на делото пред съдебната палата в Пловдив близки и приятели на убития младеж проведоха мълчалив протест с искане за справедлив процес и строго наказание за извършителя на тежкото престъпление.

Младежи от Смолян с плакати и сълзи на очите поискаха справедливост от съдебната ни система. Младежите се опасяваха, че убиеца на Никола Мавродиев може да бъде освободен и да се укрие в чужбина.

Снимка: Емил Кацаров

Никола е убит с нож при пиянско спречкване на излизане от дискотека от 18-годишния Антон Петков, който според очевидци бил под въздействието на наркотици. Двамата се скарали по съвсем незначителен повод. Единственият очевидец, който ясно е видял как Антон изважда нож и го забива в корема на Никола разказа пред bTV следното:

„Какво точно се случи ли? Пиянско спречкване. Това се случи. С лоши последствия. Влияние на наркотици също. Познавах Николай. Антон, убиеца, не го познавах лично..Аз бях единственият, който видя ножа всъщност . Какво стана ли... Сбиха се, Антон извади ножа, след което наръга Николай и избяга. Използва ножа без никакво колебание.”

Защитата на подсъдимия поиска той да бъде освободен от ареста, защото имал да абитуриентски бал, а приятелката му, която също е свидетел на убийството заяви, че случилото се е плод на изпития алкохол.

„Все пак той е ученик. Предстои му едно абитуриентство и завършване и трябва да му се даде тази възможност. Антон не е проявил жестокост. Просто се е защитил за мене. Дали са имали стари конфликти? Данните сочат, че такива конфликти са нямали никога”, категоричен е адвокат  Стойчо Братанов.

Приятелката на Антон Жана Софрониева, която е свидетел на убийството заяви пред bTV: „Нямаше конфликт от ревност. Това мога да кажа със сигурност. Конфликтът беше по-скоро заяждане от другата страна.  Ние не искахме да влизаме в конфликти. Много съжаляваме за това, което се случи.”

В съдебната зала се появиха приятелката и сестрата на убития младеж, за когото всички негови приятели твърдят, че бил изключително кротък и неконфликтен.