Обвинението в тероризъм срещу трима сирийски граждани се корени най-вече в снимките, намерени в мобилните им телефони, както и в разговорите и комуникацията по интернет, проведени с устройствата. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха заловени при опит да преминат от България в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари. „И тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснения”, посочи Арнаудова.

Тя обаче отбеляза, че тримата имали снимки, „които категорично показват намерението им да се включат в бойните редици на „Ислямска държава” или „Мюсюлмански братя”.

Според официалната информация от прокуратурата, тримата са решили да се присъединят към групировките през януари, като към онзи момент са имали статут на бежанци в Германия. „Нямаме доказателства по какъв ред и на основа на какви обстоятелства са получили този статут”, каза говорителят на главния прокурор и призна, че е напълно възможно те да са стигнали до Бундесрепубликата през България.

Знае се, че през февруари те са опитали да се върнат в Сирия през Гърция и Турция, но след като са били върнати от турските гранични власти решили да заобиколят през България. Без проблем те са стигнали с автобус първо до Пловдив, после до София, пренощували в хотел в „Надежда” и тръгнали с влак за Свиленград.

„Тези лица са се придвижвали свободно из територията на ЕС. Между България и Гърция няма по-сериозен граничен режим. Едва когато се установяват тези лица при опит да напуснат страната нелегално и службите установяват съдържанието на телефоните им, тогава се установява, че тези лица представляват терористи според съдържанието на Наказателния кодекс”, посочи Арнаудова.

По случая от Стара Загора

Говорителят на прокуратурата коментира и случая с 18-годишното момиче, което твърди, че е убило своя изнасилвач.

Към момента се правят огледи, разпити на свидетели и експертизи на трупа и на младата жена. Към момента й е предявено обвинение в умишлено убийство, но, ако изнасилването бъде доказано, е възможно да бъде променена правната квалификация.