Бургаският апелативен съд потвърди присъдите на Ениз Ченгел, Николай Точев и Светослав Димитров – тримата, на които беше потърсена отговорност след катастрофата с автобус на АМ „Тракия” през лятото на 2011 г. При инцидента тогава загинаха 9 пътници, а 11 души бяха ранени.

На първа инстанция собственикът на фирма "Ентуртранс" Ениз Ченгел и началникът на транспортния отдел Николай Точев получиха по 10 години лишаване от свобода, а шофьорът Светослав Димитров – 5. Тримата искаха да бъдат оправдани, а прокуратурата настояваше за увеличаване на наказанията.

На втора инстанция някои от деянията бяха преквалифицирани, но присъдите в общите си части бяха потвърдени.

Апелативните магистрати са категорични, че собственикът и управителят са били наясно с лошото техническо състояние на автобусите. Проявили са престъпна небрежност, като не са осигурили необходимия контрол за редовното провеждане на технически прегледи.

Съдът потвърди заключението от проведените експертизи – че 22-годишният „Мерцедес 0303” е бил в много лошо техническо състояние и с многобройни технически изменения, като именно неизправност е довела до произшествието.

В решението се посочва, че шофьорът не е действал адекватно, защото не е направил опит да намали скоростта. Неговото наказание е по-малко заради свидетелствата, че е помагал на ранените пътници.

Решението на бургаските магистрати може да се обжалва пред ВКС.