Храмът "Рождество Христово" в град Шипка е бил обран.

Кражбата  е извършена между 15 и 29 юни, но сигналът е подаден вчера в 17.20 часа. Монахът дълго време е отсъствал от обителта, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Посегателството върху църквата, чиито златни кубета се виждат отдалеч, пътувайки през прохода Шипка, е извършено с фалшив ключ – подбран или подправен.

Така неизвестен извършител е влязъл в пристройка към храма. От там са откраднати позлатени кръст и синджир, сумата от 1500 лева, цифров фотоапарат с автоматичен обектив и други вещи.

Общата стойност на задигнатите предмети е около 4500 лева. 

По случая е образувано досъдебно производство.

Храмът-паметник "Рождество Христово" – известен още като Шипченския манастир, се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на 12 километра северозападно от Казанлък.

Манастирът е построен в периода 1885-1902 г. в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България руско-турска война (1877-1878 г.), припомня сайтът pravoslavieto.com.

Той е изграден през 1902 г.по инициатива на Граждански комитет начело с граф Игнатиев и Олга Скобелевна (майка на ген. Скобелев – герой от войната), с ясната цел – увековечаване паметта на загиналите офицери, войници и български опълченци и официално е открит на 28 септември 1902 година.