Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)
Бившият енергиен министър от БСП Петър Димитров е поредният обвинен по казуса с АЕЦ „Белене”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
2111202968.jpg

Бившият енергиен министър от БСП Петър Димитров е поредният обвинен по казуса с АЕЦ „Белене”. Следващите обвинения се очакват в петък, но засега не е ясно дали и те ще са за бивши министри, за шефове на БЕХ или за висши политици.

Според Темида той не е упражнил контрол върху бившите директори на НЕК. Именно затова е сключена неизгодна сделка за продажба на реактора на Втора атомна, която е ощетила страната със 77 млн. евро. Сделката е от 2007 г., когато руската компания „Атомстройекспорт” купува оборудването за 165 млн. лв.

Страната ни обаче е платила всички разходи по митата и транспорта на оборудването, които възлизат на 77 млн. евро и за тях няма никакви документи.

Петър Димитров в следствието: Дойдох, за да участвам в предизборната кампанияЕксминистърът днес се сдоби с обвинение за "Белене"

Според самия Петър Димитров за страната ни е било по-изгодно да продадем стария реактор, вместо да го държим в „Белене”.

От прокуратурата обясниха, че Димитров и двама от вече обвинените директори на НЕК са действали умишлено. Същите схеми са проверявани още през 2012 г., когато делото е било прекратено.

Според прокуратурата ново разследване е образувано през 2014 г. и обвиненията са на тази база.

Двама бивши шефове на НЕК се сдобиха с обвинения заради АЕЦ „Белене”Сключили са неизгодна сделка, от която щетата е над 77 млн. евро

От БСП приеха обвинението като опит за натиск. Според тях неслучайно трима бивши министри бяха освободени от постовете си в държавните енергийни компании.

Освен Петър Димитров, енергийното министерство освободи без обяснение Румен Овчаров и Асен Гагаузов.

Димитров е с мярка за неотклонение „подписка” и със забрана да напуска страната. Той разтълкува излизането си от борда на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” като служебна присъда.

Предстои да разберем кой ще дойде на разпит по аферата „Белене” в столичното следствие в петък.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре