Нова версия се появи за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина – случайно нападение, научи bTV. За това свидетелства есемес, който ученикът от Търговско-банковата гимназия изпратил до приятелката си. В съобщението той написал, че я чака на пейката. Минута и половина по-късно ѝ се обажда, за да ѝ каже, че е намушкан. Когато тя пристига, той вече е починал.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицията цяла нощ разпитва свидетели и съученици на Георги. Изясняват се отношенията му с други ученици от Строителния техникум, както и последните часове от живота му.

Един от приятелите на убития Георги го описва като усмихнат и забавен човек. Според Ангел Ангелов, 16-годишният Георги не е бил агресивен и не е способен да създава конфликти.

Психолози на Държавната агенция за закрила на детето ще се срещне днес със съучениците на убитото момче. Целта е да им окаже психологически подкрепа.

Психиатърът Росанка Венелинова обясни в „Тази сутрин, че денят ще бъде много тежък. Децата, минали на разпит, преживяват допълнително случилото се. Ще се работи с целия клас като група. Работата на специалистите ще бъде свързана и с открояване на децата, които са имали по-близки отношения с Георги.

За Георги разбрахме, че е добро дете, без лоши прояви в училище. Учил е банково дело с немски език. Това обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Още вчера тя се е свързала с ръководството на гимназията и поддържа връзка с директора.

По думите й в училищата се случва това, което се случва в цялото общество, и най-големият проблем е безразличието. За нея най-важно е да се потърсят причините за трагичния инцидент.

Коментарът на експертите

Според експертите до голяма степен влияние в конкретния случай има обществото.

„Живеем в общество с нарастваща степен на неравенство и с много силно усещане за  несправедливост. Много изследвания показват, че има пряка корелация между насилието и неравенството. Създаваме условия, съзнателно или не, да се развихри насилие или да стане единствената възможност за една категория хора да утвърдят авторитета си, заяви социалният антрополог Харалан Александров.

Той коментира и медиите: „Заглавията във вестниците са опит да положим смисъл. Защитна реакция на общността, която се опитва да сведе ирационалното до някаква относително разбираема причина. Възможно е да се окаже, че агресивните сили избликват тук и там без основателен повод”.

Криминалният психолог Емил Пенов добави: „Изпитвам омерзение от поредния случай на брутално немотивирано или импулсивно извършено престъпление. Излиза въпросът защо става така. Поради факта, че младите хора, които се формират в това общество, вече не намират или нямат ефективни модели на поведение за справяне с различни ситуации. Обръщат се директно към агресивния модел на поведение. Факторите са социално-икономическите условия, семейството, социалната локална среда, близки приятелски кръг, училището. Там трябва да се търсят паричните”. 

  • Прокуратурата внесе 15 страници обвинителен акт срещу Йоан Матев
  • Йоан Матев пред Апелативния съд: Невинен съм
  • Апелативният съд ще гледа мярката на Йоан Матев
  • Директорката на "Езиков свят": Ще преследвам по съдебен ред всеки опит да се петни името ми
  • Чичото на убития Георги: Родителите му искат мир
  • Как се е стигнало до убийството в Борисовата градина
  • Година и половина всички прикривали Йоан Матев
  • Обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев остава в ареста
  • СГС ще гледа мярката за неотклонение на Йоан Матев
  • Колегите на задържания Йоан Матев не могат да повярват, че е обвинен за убийството на Георги