Преди да убие 15-годишната Симона, Димитър стрелял по приятеля ѝ Красимир в двора на училището. Това твърдят родителите на момичето.

Децата са чули стрелбата, но близо половин час никой не реагирал. Родителите търсят отговори за бездействието на охраната и учителите, както и истината за случилото се. Научават за последните минути от живота на детето си от свидетели и от ранения Красимир, който още е в болницата.

Убиецът бил в училището много преди инцидента. "Влизал в учебните часове да търси Симона, те са видели, че той е агресивен, но не са реагирали. Детето влиза, вижда го, обажда се по телефона на Красьо да дойде да я спаси. Той вади пистолета, стреля срещу момчето, момчето се обръща, и той му нанася три удара. Моята дъщеря вижда, че Красьо е паднал, връща се в училището и търси помощ", разказва майката на убитото момиче.

Снимка: БГНЕС

Бащата пита къде е била охраната, когато са убили детето му  „на два метра от бараката им”.

Училището има един охранител. Той е служител на общинска фирма, с която гимназията има договор. За bTV управителят на фирмата каза, че той е изпълнил ангажимента си, който бил да отговаря за реда в сградата, а не на двора.

"Значи охранителя или го е нямало, или се е скрил като мишка в някой ъгъл. Цялата драма се развива в порядъка на 40 минути, всичко е 40 минути. Половин час никой не вика полиция. Ние си изпращаме децата на училище и там ги убиват", казва бащата на момичето Стефан Петров.

От регионалния инспекторат по образование днес започнаха проверка за пропускателния режим в гимназията.