Телефонните измамници с нови схеми и удари. Служители на столични банки сигнализираха неофициално bTV, че в някои клонове преди празниците масово възрастни хора са изтеглили огромни суми.

Само за 2-3 дни десетки възрастни хора в София са изтеглили всичките си спестявания в порядъка между пет, шест хиляди лева.  Оказва се, че между банките и полицията има устна уговорка в такива случаи да се подават сигнали и да се проверява дали това не са жертви на телефонни измами.

Дали обаче работи тази комуникация.

Уговорката между банките и полицията не е разписана никъде. И на практика се разчита само на това банковите служители да бъдат подозрителни и да разпознаят сами жертвите на телефонна измама.

„Активно разчитаме на банковите институции, на тяхното съдействие. Когато забележат възрастните хора в стресово състояние да теглят големи суми, да сигнализират, да преценим дали става въпрос за телефонна измама”, обясни Ивайло Величков от СДВР.

Банките, които потърсихме по темата, отказаха коментар.

Новост е, че при провал ало-мошениците пробват отново жертвата си. Сценарият - локализирана е банда телефонни измамници и са нужни пари за разбиването й.

„Преди това жертвата е имало заблуждаващо обаждане, не се е вързала. След малко - ново обаждане, при което на слушалката се представя служител на МВР, че е запознат, че са им се обадили измамници и за да ги задържат, трябва да се съдейства. На втория път успяват да ги измамят”, поясни Величков.

85-годишната Йорданка Недева от Долна Оряховица стана жертва на телефонни измамници преди 2 години. При наше разследване, близките им нападнаха екипа на bTV. Дни преди Коледа жената получи и последните 1000 лева от отнетите й 22 000 лева.

Йорданка вече избягва да вдига телефона и съветва всички да внимават.

И макар по празниците телефонните измами да са по-малко, защото най-честите жертви - възрастните хора, са заобиколени от близките си, сега се очаква нова вълна.

На този фон, от МВР продължават да отчитат ниска разкриваемост на този вид престъпление.