Фондация "Утре за всеки" трябва да върне на Ангел Бончев парите, дарени от него като откуп за отвлечената му жена. Според Софийския градски съд, договорът за дарение е сключен, тъй като Бончев е бил заплашен от трето лице. Самият Бончев обясни пред магистратите, че е дарил парите по принуда, а не от добра воля. От фондация „Утре за всеки” обявиха пред bTV, че ще обжалват. С Нина Хаджийска разговаря Венелина Григорова:

Г-жо Хаджийска, съдът прие, че парите дарени от Ангел Бончев на фондация „Утре за всеки”, трябва да бъдат върнати? Вашата реакция.

Нина Хаджийска: Ще обжалваме. Имаме основания за това. Всеки има право да защитава своята кауза, ние защитаваме това, което сме правили. Решението на съда, ние не сме го получили, за да можем да направим отговора адекватен.

Как коментирате решението?

Нина Хаджийска: За мен казусът е съвсем друг. Ние сме организация, която сме създали с единствената цел да регенерираме дарения и да създадем нещо за обществото. И това сме направили. И сме чисти пред обществото, защото в момент на акция сме събрали пари, за да се направи това нещо.

Съдът обаче прецени, че парите са дадени под натиск и трябва да се върнат.

Нина Хаджийска: Това е друг казус. А ние какво сме направили, според вас? В джоба сме си ги сложили? Или сме си ги взели? Такава беше ситуацията тогава. Така се случиха нещата. А ако не бяхме ги взели? Медиите ни изкараха, че сме мръсници. Обидена съм и наранена от ситуацията. Съжалявам за тяхната ситуация, да им даде Господ здраве и живот. Но едно ми кажете, може ли всеки човек в България, когато има проблем – какъвто и да е той, да използва другите, да използва организацията за борба с рака на гърдата, за да си реши проблема? И след това - той да го обърне в обратна посока. Те, за да решат своята ситуация, използваха организацията. Фондацията. Просто ни използваха, ние сме потърпевшите. Ние не сме ги насилили. Ние бяхме принудени от ситуацията...

Нямате намерение да върнете парите?

Нина Хаджийска: Откъде да ги имам. Фондацията работи само с дарители. Фондацията няма своя собственост. Това е на държавата.

Ако съдът и на следваща инстанция прецени, че парите трябва да се върнат?

Нина Хаджийска: Нека да дойде този момент.

Обмисляте ли действията си при такава ситуация?

Нина Хаджийска: Не. Аз съм разочарована от обществото, че никой не каза, за каква кауза отидоха парите. Никой не го спомена. Трябва някъде нещо да се промени - юридически. Това, за което сме създали организацията е свършено.
Откъде да взема тези пари, за да ги върна. Погледнете какво е свършено. Казусът си е този и никой не го оспорва, но защо този казус се гледа? Защо никой не погледна другия. Че те свършиха работа в момента - тогава за ситуацията. Защо 3 години не ги потърсиха? Защо 1 година парите бяха в банка и никой не ги е пипал?

Защо?

Нина Хаджийска: Ами, чакахме някаква връзка.

С кого?

Нина Хаджийска: С тях.

Със семейството?

Нина Хаджийска: Да, с тях. Те тогава отказваха да се срещнем. И аз го приех, че не искат това нещо да върви в тяхната мисъл, какво се е случило.

През тази година питахте ли семейството, какво ще се прави с тези пари?

Нина Хаджийска: Те не искаха контакт с нас. Казаха на други хора, чрез посредници – приключили сме.

И вие преценихте, че това е тяхното решение?

Нина Хаджийска: Да.