69 нелегални имигранти, сред които жени и деца, бяха задържани от полицията по време на специализираната акция в центъра на София късно снощи, съобщиха за bTV от МВР. Вчера през деня е имало и други задържани, уточниха от ДАНС.

В хода на операцията са задържани 60 пълнолетни и 9 малолетни незаконно пребиваващи лица от афганистански и пакистански произход, като едно от тях е със забрана за влизане в Шенген.

Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция – гражданин на Ирак и гражданин на Сомалия. Те са организирали транспортирането, настаняването и фалшиви документи за самоличност, като имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро.

Операцията срещу нелегалните имигранти отцепи района около „Лъвов мост” и „Женския пазар” в София за около два часа късно снощи.

Пропускаха се само колите на градския транспорт, а трамваите не спираха на спирката на „Лъвов мост”. Останалите превозни средства се пренасочваха през други улици. Униформени проверяваха документите на граждани и извеждаха от сградите в района лица със съмнителен статут.

Всички задържани са отведени в районни управления ан полицията и се работи по установяване на самоличността им. Проведената операция е част от съвместни мерки на ДАНС и МВР за разкриване и прекратяване на незаконно въвеждане на чужденци през територията на България.