Мъж и жена са задържани след полицейска акция срещу нелегална печатница за неистински документи в Пловдив. Възможно е тя да е обслужвала нелегални имигранти.

Униформените са влезли в офис на ул. „Розова долина” в града и са заварили фалшификаторите в режим на работа. Намерени са свидетелства за управление на МПС, визи за ЕС, и заготовки за тях, печати, лични карти, международни паспорти, дипломи, карти за пътуване и др.

Документите са с много добро качество, тарифата вървяла между 150 и 350 лева.

Освен документи за българи, в печатницата се правели и документи на лица с арабски имена. Една от версиите, по които работи по лицията,е че тези документи са били за нелегални имигранти, отправили се към Европа.

„Много често са уведомленията от страните от ЕС при които се задържат лица с неистински документи. Това не са български граждани, това са граждани на трети страни, които, сдобивайки се с документ български, страна членка на ЕС, оттам нататък те имат едно безпрепятствено пребиваване ,пътуване в цяла Европа ,тъй че нашите документи са изключително търсени”, посочи началникът на Криминална полиция под тепетата Николай Кирков.

Районният прокурор Гергана Мутафова посочи, че и на двамата арестувани са повдигнати обвинения. Единият от задържаните е 49-годишният Иван Богоев, който вече е бил осъждан на 13 години лишаване от свобода за същите престъпления. Мъжът е бил пуснат предсрочно през 2010 г., уточни още обвинителят.

Заедно с Богоев е задържана и 28-годишна неосъждана жена.

Двамата ги грозят до 8 години лишаване от свобода.

Други печатат пари

Двама пловдивчани - на 53 и на 31 години, и двамата с богато криминално минало, са задържани в петък от Криминална полиция- Пловдив, съобщи още Кирков. Заедно с тях в ареста е и 51 годишен мъж от Пазарджик, неосъждан.

Тримата са разработвани от няколко месеца, а вечерта преди задържането са откраднали със взлом каса със 7200 лв. и документи от чирпанското село Плодовитово.

При обиските са открити общо 75 000 фалшиви евро, половината от тях - в автомобил на един от пловдивчаните, а останалите - на домашния адрес и търговско помещение на мъжа от Пазарджик.

Качеството на фалшивите банкноти е много добро.