Пореден сигнал за полицейско насилие. 26-годишен младеж се оплака, че е бил пребит в полицейския арест във Враца, докато униформените го разпитвали за кражба на телефон.

Миналата седмица Ивайло Василев от село Мраморен е бил задържан за 24 часа в РУП-Враца. Твърди, че белезите по тялото му са от престоя в ареста.

„Накараха ме да клякам на колене, да си опъвам ръцете напред и пак ме рита, защото ме обвиняват за някакъв телефон, който е изчезнал, и обвиняват мен, това изобщо не е вярно. С една летва пак ме удряха по главата, навсякъде по тялото”, твърди момчето.

След като е пуснат от ареста, Ивайло и близките му научават, че е бил задържан за друга кражба, станала преди два месеца. Според заповедта, той е задържан за кражба на портфейл на улица във Враца, в който е имало лични документи и сумата от 20 лева. „Задържането е за едно, а го бият за друго”, коментира Добри Василев, чичо на Ивайло. Момчето от своя страна, твърди, че по това време е било на работа.

Младежът е с чисто криминално досие. Близките му ще сезират за случая главния прокурор и вътрешния министър.

След нашия сигнал от полицията разпоредиха проверка, въпреки че до момента жалба срещу техен служител за превишаване на права не е постъпвала. Ако се докаже вина, ще има и наказания. Но ако се окаже клевета, униформените също ще си търсят правата.