19-годишен младеж е задържан за убийството на възрастна жена от врачанското село Маролад.

Инцидентът е станал миналата седмица, но днес прокуратурата ще иска постоянното задържане на предполагаемия извършител.

87-годишната жертва е нападната посред нощ вероятно с цел грабеж, макар че според началника на полицейското управление в Бяла Слатина – Красимир Йончев, „до момента не е установено да е имало кражба“.

По тялото на възрастната жена е имало видими следи от удари с твърд предмет. Намерили са я съседи, след като в сряда не се появила на двора, както обикновено. Според тях жената е била удряна с щанга.

Задържаният младеж, с прякор Джанката, е добре познат на полицията – има регистрации за различни криминални деяния. Той е съсед на жертвата, българин. И преди е посягал на жената.

Пламен, бащата на задържания младеж, заяви, че синът му не е виновен.

Снимка: bTV

„Не мога да кажа как е извършено убийството, тъй като тече досъдебно производство. Имаме лице, което е евентуален извършител, работата по документиране на случая продължава и след като приключи досъдебното производство, ще се каже по какъв начин, как и кой е извършителят“, заяви Йончев.

Селото е настръхнало и настоява за най-тежко наказание на виновника.

През последните години Малорад нашумя с множеството кражби, припомня кореспондентът ни Маргарита Стефанова. Преди време ви показахме как само за месец са извършени 30 грабежа.

През 2014 г. в селото беше пратена жандармерия заради жесток побой на възрастни хора – сем. Лисичкови.

Според Йончев обаче „селото е спокойно като цяло. В рамките на последните три години непрекъснато има полицейско присъствие – минимум два патрула денонощно. Селото като цяло е обезпечено с полиция“.

В Малорад е назначена и частна охрана.

В началото резултатите бяха видими. Впоследствие 1/3 от абонатите се отказаха, защото изгубиха доверие в нея, не виждат патрулната кола да минава, каза кметът Цено Цоловски. Той призна, че има постоянно присъствие на полицейски патрул.

„Мисля, че си вършим съвестно работата, но няма как да сложим охранител пред всяка къща“, коментира Георги Тодоров, собственик на охранителна фирма.

Кметицата на община Борован – Десислава Тодорова, каза, че няма бюджет за разполагането на камери, защото сметката на общината е запорирана от 11 януари заради стари задължения.

Вижте повече във видеото.