За седмица служители на Митница Русе разкриха 13 нелегално действащи системи за дестилация на етилов алкохол, съобщиха от Агенция „Митници”.

Всички казани са хванати в работен режим и са иззети или там, където това е невъзможно, са запечатани и оставени на отговорно пазене, без капаци и лули.

Най-драстични са случаите в селата Яребица и Паисиево, Силистренско. В една нелегална пивоварна в Яребица са работели три казана едновременно с обща вместимост 650 литра, а в Паисиево – два казана с обща вместимост 220 литра.

В нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове етилов алкохол са произвеждали и в Две могили и Красен, Русенско; в Разград и разградските селища – Дряновец, Лозница, Бели Лом, Киченица и в село Правда, Силистренско. Общото количество задържан алкохол е около 50 литра. На всички нарушители са съставени актове и ще им бъде търсена отговорност по административен ред.

Месец август обикновено е един от пиковите за този вид нарушения период, тъй като това е времето, когато основно се изварява кайсиевата ракия.