Лекар от Хасково е готов да бие пациенти, ако и те му посегнат.

Решението дошло, след като младият медик, който скоро беше нападнат на работното си място, разбрал, че побойникът му за пореден път няма да лежи в затвора.

Д-р Никола Ганашев от хасковското спешно отделение за втори път тази година е нападнат в момент, когато оказва първа помощ на пострадал.

„Бяха баща и син. Нападна първо бащата, след така получилото се сборичкване, при вида на гърба ми , на другия пациент изглежда му дойде куражът, скочи и ме удари в гръб”, спомня си той.

Дни по-късно лекарят разбира, че бащата дори не е подведен под отговорност за хулиганство например, а непълнолетният му син, нанесъл последния удар, е осъден условно и вече е колежанин в Англия. За лекаря подобна безнаказаност е като болест, която е напът да зарази и самия него.

„Освен лекар тук трябва да си и боксьор - това се оказва в крайна сметка”, констатира той.

Прокурорът по делото, приключил го по бързата процедура уверява, че наказанието е справедливо.

„Има разлика при определяне на самото наказание, в случая още повече говорим за непълнолетен и самото наказание по закон се редуцира”, разясни Емилия Генова от Районна прокуратура–Хасково.

Съдията също е категоричен, че макар и условна, присъдата е тежка. Защото можело да е и пробация.

Законът вкарва в един отбор лекари, съдии, прокурори и полицаи. А нападенията срещу тях като длъжностни лица се класифицират като тежки престъпления, за които се предвижда затвор.

Затова питаме магистрата, ако неговият нос беше счупен, дали присъдата, която е произнесъл, би го удовлетворила.

„Бих останал доволен от една такава присъда”, убеден е Гроздан Грозев от Районния съд в Хасково.

След разходката по коридорите на Темида медикът се чувства победен.

„Просто обществото да си направи изводите за това до колко съдебната система пази гражданите и длъжностните лица в тази държава”, коментира той.

Съдебната битка на лекаря продължава - с жалби и граждански искове до всички инстанции.