Критично е състоянието на Димитър Желязков, по известен като Митьо Очите, който беше прострелян късно вечерта вчера в Слънчев бряг.

По информация на bTV в тялото на Желязков са изстреляни поне 5 куршума, повечето в коремната област. Той беше откаран в МБАЛ-Бургас, където лекарите се бориха цяла нощ за живота му. Направена му е операция по зашиване на пикочния мехур.

Цяла нощ продължиха огледите и разпитите на свидетели на мястото на инцидента – популярно нощно заведение в курорта.

Малко след 21 часа избухва конфликт между Очите и хората му и друга група в заведение в центъра на Слънчев бряг. Желязков пристига на място с охраната си, а отсреща започват престрелка. Две са основните версии - предхождащ битов конфликт или бизнес пререкания.

„Престрелката, която е факт, е следствие на скандал между 30-40 лица от обкръжението на Димитър Желязков и около десетина лица, гравитиращи около посетителите на заведението”, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

По информация на bTV Митьо Очите е с рана в гърдите, пикочния мехур и по един в двата крака, високо в бедрата. Починал при престрелката е 21-годишен охранител на Желязков. Задържани са двама души, разследването продължава.

„Престрелката, която е факт, е следствие на скандал между 30-40 лица от обкръжението на Димитър Желязков и около десетина лица, гравитиращи около посетителите на заведението”, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Убитият е 21-годишен мъж от Бургас, охранител на Очите

Убитият мъж е 21-годишен , казва се Александър и е от бургаския квартал „Изгрев”, каза в предаването „Тази сутрин” журналистката Катя Касабова, главен редактор на „Флагман”. Младият мъж е бодигард на очите от месец и е бил само по тениска, без бронежилетка. Има три куршума в гърба.

По информация на Касабова другият ранен е стар приятел и съдружник на Митьо Очите – Никола Маринов – Магарето. Той е в стабилно състояние.

„Флагман” работи по две версии за престрелката – разпределение на пазара на таксиметровите услуги в Слънчев бряг и скандал между Очите и собственика на заведението – Божо, от когото може да са поискали част от печалбата на заведението. В Бургас за Божо не знаят много, карал е „Порше” със софийска регистрация. Говори се, че собственикът е от Благоевград.

Димитър Желязков е прострелян с пет куршума, като три от тях са нанесли по сериозни наранявания. Към 2,30 ч. през нощта лекарите са успели да закърпят пикочния мехур на Желязков, но и след това са се борили с кръвоизлив в малкия таз.

По информация на Касабова групата около Очите не е носила оръжие. По непотвърдена информация някои от тях са носили брадви. Те били посрещнати от куршуми още, когато са влизали в заведението. Вътре е имало и семейства с деца, но пострадали от посетителите няма.

Има задържани и от двете групи -  от тази на Митьо Очите и от групата, посрещнала ги в заведението. Има и задържана жена.

По информация на д-р Светлозар Георгиев от МБАЛ-Бургас Димитър Желязков е излязъл рано сутринта от операционната - стабилизиран е, но състоянието му все още е тежко. Следващите 24 часа са критични, уточни лекарят.

Той обяви, че другият ранен мъж не е тежко ранен и няма опасност за живота му.

Според журналиста Йово Николов случаят в Слънчев бряг говори за напрежение на пазара в курорта - пазар на наркотици, алкохол и проституция. "В този бизнес няма как да нямаш врагове, винаги ще има някой, който иска по-голямо парче от баницата", коментира журналистът.

По думите му дори и от затвора Митьо Очите е продължавал да ръководи бизнеса си.

Кой е Митьо Очите

Димитър Желязков - Митьо Очите е първият, който се  призна за шеф на организирана престъпна група за разпространение на наркотици у нас.

Името на несебърския бос се свързва с различни инциденти през годините.

Той е сочен за една от най-големите фигури в подземния свят у нас.

"Кариерата" му започва като охранител, свързан със силовата групировка ВИС.

Влиянието на Очите е най-силно по Черноморието, където името му неведнъж е замесвано в скандали между подземните групировки.

През ноември 2001 г. при атентат в Несебър е взривена колата му. Загиват съпругата му, брат ѝ и бодигардът им. 

Димитър Желязков има няколко присъди. През 2012 г. излезе на свобода след като излежа близо 5 години в затвора за ръководене на организирана престъпна група. 

  • Божо Кравата: Аз съм само лидер на група в кухнята на ресторант
  • Издирваният от "Интерпол" Божо Кравата се предаде на полицията
  • Стрелбата по Митьо Очите: „Произвежда” ли полицията свидетели по случая?
  • Адвокатите на Митьо Очите: Това си е било чисто клане, чиста екзекуция (ВИДЕО)
  • Пиян опита среднощно свиждане с Митьо Очите
  • Разследват дъщерята и бъдещия зет на Димитър Желязков-Очите
  • Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него
  • Заплахи и напрежение в Слънчев бряг месец след стрелбата по Митьо Очите
  • Как се пренареждат позициите след стрелбата по Митьо Очите?
  • Кой е следователят Христо Иванов и шеф ли е на Митьо Очите