Какво е да ограбят дома ти 17 пъти само за половин година? Такава е историята е на 68-годишния Марин Иванов от врачанското село Камено поле.

Патилата му започват преди десетина години, когато починала съпругата му. „Обиран съм много пъти, и биволица ми откраднаха, и кози, биволицата я откараха в Червен бряг, заклаха я, а й оставаха два месеца да се отели”, спомня си възрастният мъж.

Не смее да излезе от къщи, защото, направи ли го, в нея се настаняват крадците. „Вардят, аз съм бавноподвижен, изкарвам, ида си за хляб, това-онова да си зема, и тия дойдат, разбиха стъклото там, тук прозорец строшиха”, обяснява той.

Така през годините се простил с печка, пръскачка, всякакви метални предмети из двора, вече посягат и на храната. „Задигнаха ми пресичано, десет шишета, по мой вкус, с люти чушки”, оплака се възрастният мъж.

Затова сега той складира буркани и картофи под леглото си. „Държа го тука, щото там ще отключат и ще земат”, посочва Марин Иванов.

За честита Нова година апашите му задигнали четири кокошки. В повечето случаи извършителите, освен съседи, се оказват и невръстни деца. „Това са деца със слаб родителски контрол, които влизат в домовете на самотните хора и необитаемите къщи и извършват кражби”, обяснява кметът на село Камено поле Цветелина Ботева.

Като тегли чертата в главата си, дядо Марин пресмята, че за последните шест месеца в дома му е влизано цели 17 пъти. „Може и да са по-малко, ма така ги смятаме, и кметицата вика, вярно, бай Марин все ми се оплаква”, обяснява Марин Иванов.

В полицията знаят само за две кражби. „Едната кражба е на четири кокошки на 30 декември, това се оказаха непълнолетни извършители, втората жалба е от понеделник сутринта, когато обяви за кражба на циркуляр с ос”, посочи началникът на полицията в Роман Красимир Йончев.

Извършителят на втората кражба е установен само за три часа. Бай Марин благодари, но държи на своите сметки. „Оплаквал съм се много пъти, орязаха ми и кабелите за трифазния ток, викат, неизвестен извършител, оценено е на 21,60 лв., викам аз ще дам повече, ма да си ми възвърнат кабелите”, настоява пенсионерът.

Успокоява се, че крадците не му посягат, а и магаричката Надя засега са пощадили. При децата си категорично отказва да живее. Казва, че, ако го стори, от имота му няма да остане и помен. „Една къща така я ограбиха, няма да има и легло”, категоричен е дядо Марин.