Двама възрастни от хасковското село Малко Градище бяха зверски пребити с чук и ограбени посред нощ в дома им. В жестокостта си тримата маскирани крадци дори използвали електрическа резачка, която опрели до гърлото на бабата, за да признае къде са парите. След половин час изтезания крадците си тръгнали със 2 500 лв. и оставили старците в безпомощно състояние.

Крадците влизат в двора на къщата към 23:00 часа вечерта. Възрастните хора спят, но шум отвън буди баба Мавруда и тя излиза да провери какво става. В този момент получава първия удар с чук по глават .

Така започва 30-минутен жесток побой, докато жената с опряна до гърлото резачка не признава къде са парите. „Те пречукаха всичко - ръки и всичко. Кръвта тече”, разказа 77-годишната жена в болницата.

Освен че е бита, жената е влачена за косата по пода, докато е останала без скалп. Преди това десните ръцете и на двамата са счупени с чук. „Така жестоко са бити… Взели са всичко, но защо са ги били така, не знам просто, такава жестокост”, каза през сълзи дъщерята на пострадалите Ана Александрова.

Възрастните хора не разпознават нападателите, защото са с маски. „Чорапи такива шапки, носа се види, очите и устата се видят. Той само вика, нещо боботи и повече не се познава какъв беше тоя”, разказа баба Мавруда.

Снимка: btvnovinite.bg

Неволни свидетели на обира стават съседите, които по това време се прибират. Забелязват, че къщата свети, дори виждат единия от крадците, но го вземат за близък, който често ги навестявал. „Вървя и видях човека, дето излезе и пак влезна. Помислих да не е дошъл сина му там, един слаб беше и висок”, спомня си съседката Ганка Хубенова.

На сутринта баба Мавруда намира сили и търси помощ от другата си съседка. „Помислих, че е недобре, защото тя прекара нещо като инфаркт. Обаче като я доближих, видях че е синя, посинена. Така и куче не се бие”, разказва Стоянка Маврудиева.

Възрастното семейство е настанено в хасковската болница, където ръцете и на двамата са оперирани, а раните почистени и превързани. Близките вече търсят мъст. „Дори и да влезнат, да вземат телефон, да вземат пари, да вземат всичко, но да ги бият, да ги влачат по този жесток начин, аз искам да ги намерят. Аз лично ще ги намеря, ако не аз, роднините ми, всичко ще направя”, каза внучката на пострадалите Венета Салабашева.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората от Малко Градище не вярват, че местен е способен на подобна жестокост. И недоумяват как крадците са избрали мишената си. „Те са двама пенсионери, живееха си спокойно. Не са демонстрирали да имат много пари. Няма такова нещо, не знам какво ги е подтикнало точно тях да пребият”, каза съседката Василка Боримечева.

До скоро селото е имало частна охрана, която е патрулирала вечер, но не всички плащали и фирмата се отказала. Хората обаче били спокойни, защото в района денонощно дежурял граничен патрул.

След жестокото нападение обаче никой от Малко Градище не може да спи спокойно. „Това е страшно и за нас самите. Защото в крайна сметка и деца имаме. Не се знае и при нас какво ще се случи”, коментира Ива Монева.

По случая работят три полицейски управления в региона. „Престъплението е извършено по особено жесток и брутален начин. Работим по случая денонощно, обещавам, че ще работим извършителите да си получат заслуженото”, увери шефът на РПУ Свиленград Димитър Янакиев. Той уточни, че полицията работи по пет версии, и призова всички граждани, които имат информация по случая, да я споделят.

Кметицата на Малко Градище изрази недоумение от случилото се. „Селото е толкова спокойно, имаше и частна охрана, сега ще видим дали пак ще я търсим за нощно време. Ще видим дали хората ще искат да плащат пак”, посочи Татяна Топалова.