Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в Ямболския окръжен съд иск за отнемане на имущество на стойност 992 730 лв. от Иван Гаванозов от Ямбол. Той има обвинение като ръководител на организирана престъпна група за ДДС измами.

Иван Гаванозов беше задържан през февруари 2013 г. при акцията „Сладки” на полицията и НАП. Той беше заловен в офиса си в момент, докато опитвал да изгори фалшивата документация по търговската си дейност.

Според обвинението схемата е включвала внос на рафинирана захар от Чехия в България и последващ фиктивен износ към Румъния.

КОНПИ иска отнемането на идеални части от книжарница и партерен етаж в Ямбол, от стопански постройки в землището на с. Маломир, автомобил, ниви на територията на областите Ямбол и Варна, както и суми от продажбата на имот и дружествени дялове, вноски в едно от дружествата и вноски по банкова сметка.

Искат се и 114 000 лв., които са иззети от Гаванозов по време на полицейската акция при залавянето на Гаванозов.

„Дай” и за ексшефа на пазарджишкия ДАИ

Междувременно инспектори на КОНПИ внесоха в Пазарджишкия окръжен съд иск за отнемане на имущество на стойност 378 875 лв. от Тодор Грочев. То включва къща в Пещера и налични средства по множество банкови сметки на Грочев и съпругата му.

В хода на проверката инспекторите са установили, че той не е похарчил и лев от заплата, която му е била превеждана по банкова сметка.

Грочев, който е бивш зам.-директор на Дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ) в Пазарджик и има обвинение за корупция.