62-годишният Богдан Динев, с прякор Боньо Фаса, убит на 25 юли от 18-годишната Мария Гиздева в Стара Загора, е лежал близо 30 години в затвора за различни престъпления. Най-често е излежавал присъди за изнасилвания.

Инспектор Красимир Кръстев, надзирател в софийския затвор, добре познава Динев, защото е бил инспектор в затвора в Стара Загора, когато Боньо Фаса е лежал там. В затвора се държеше добре, нямаше провинения, не беше агресивен към другите затворници, разказва Кръстев. По думите му Динев не е изпитва вина за извършените престъпления.

Опитът на надзирателя сочи, че мъжете, извършили изнасилване, често извършват същото престъпление, след като излязат от затвора. Надзирателят напомни, че Богдан Динев е излежал присъдите си и не е бил освободен предсрочно.

18-годишната Мария се предаде сама и беше обвинена в убийство и задържана за 72 часа. Тя твърди, че мъжът я е насилил.

През социалната мрежа стотици хора от цяла България настояваха за незабавното й освобождаване с мотива, че е действала при самоотбрана. В петък – 29 юли, жители на Стара Загора излязоха пред съда в подкрепа на Мария.

Съдът освободи 18-годишното момиче под парична гаранция от 500 лева. Обвинението към нея беше смекчено в причиняване на средна телесна повреда, която е причинила смъртта.

Последните провинения на Динев са опит за грабеж и заплаха за убийство на адвокат. Близките му възнамеряват да заведат граждански иск срещу Мария. Вероятно, техен адвокат ще бъде Станимир Ченалов, брат на съдия Румяна Ченалова.