Кметът на Видин Герго Гергов, който беше арестуван в четвъртък, е с три обвинения, съобщиха от прокуратурата.

Градоначалникът ще отговаря за това, че в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения по обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин. Целта е била Гергов да облагодетелства еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства. От действията му са нанесени последици от имуществен характер в размер на 150 000 лв. и от неимуществен характер, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Второто обвинение е за това, че Гергов е държал в дома си във Видин 15 антични монети от римския императорски период – т.нар. „антониани“ от 3 в. сл. Хр., които представляват археологически обекти и културно - исторически ценности, неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред.

Кметът на Видин е държал в дома си и 152 патрона, без да има надлежно разрешение, за което е и третото обвинение към него.

Обвиненията обхващат действия на Гергов в периода 1.01.2012-31.07.2014 година.

Той е пуснат под гаранция срещу 30 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор.

Държавното обвинение ще поиска от Видинския окръжен съд да отстрани Герго Гергов от кметското място.