30 аптеки и 3 болници се проверяват във връзка с разбитата схема за незаконен износ на скъпи лекарства за тежко болни хора, съобщиха днес от прокуратурата. Фармацевтът, сочен за ръководител на престъпната група е задържан за 72 часа, а останалите шестима задържани са с парична гаранция.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни, че за основния арестуван има опасения, че може да се укрие, тъй като е подсъдим още за измама и данъчно престъпление. Сред останалите има един, който ще бъде обвинен и за пране на пари, като у него са открити 500 000 лв.

Престъпната група е набавяла медикаментите от аптеки и болнични заведения. .„Нямаме обвиняеми от болници и аптеки, но ако констатираме нарушения там, лица ще бъдат подложени под наказателна отговорност. Лекарствата са изнасяни най-вероятно чрез документи с невярно съдържание и не са стигали до съответните пациенти. Тези аптеки и болници нямат право да търгуват с търговци на лекарства”, каза Гешев, като уточни, че става дума за частна, общинска и държавна болници.

„Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения”, посочи прокурорът.

Снимка: Ладислав Цветков

Главният секретар на Агенцията по лекарствата Светлин Спиров обясни, че множество здравни книжки са били в ръцете на едно лице: „От различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от извън аптечната мрежа от т.нар. дилъри, които обикалят и изкупуват не по предназначение. Доказателство за това е, че при една от проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти”.

Не е ясно дали документите са на реални пациенти. Изнасяли са се лекарства с най-високи маржове – инсулин, за за ревматоиден артрит, астматични продукти и за онкология.

ГДБОП от година следи паралелния износ на лекарства и има данни и за други групи.