Все повече фалшиви пари са пуснати в търговската мрежа в разгара на Великденското харчене, алармират експерти.

Според тях най-честата фалшификация е с банкнотата от 20 лв. А едно от най-честите места, на които може да остане не забелязана е на обществените пазари.

Дори опитните продавачи не успяват да разпознаят фалшификата.

Стела и съпругът ѝ разпознават, че банкнотата не е истинска. Но преди време купувач им пробутва фалшива десетолевка без да се усетят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дойде купи си нещо... Беше тъмно и аз ги мушнах в чантата”, разказва Стела. По думите ѝ познала, че банкнотата не е истинска, защото била по-мека. „Като хартията на вестник, веднага се познава”, допълва тя.

Наталия Стоилова, която е валутен касиер, разказва, че в чейндж бюрото преди празниците се натъкват по-често на фалшиви банкноти. Най- често фалшифицираната валута е евро.

„Винаги на всяка една банкнота – независимо дали е левова или еврова – гледаме срещу светлината. Трябва да има ясно изразен воден знак”, разказва Стоилова.

По думите ѝ при фалшификатите водният знак не е добре изработен. „На дневна светлина погледнато, той почти липсва – много е блед”, допълва Стоилова.  

Снимка: btvnovinite.bg

Особено внимателни, според валутните касиери, трябва да са хората, които нямат машина, но им се налага да преброят по-голяма сума.

„Случвало се е при нас в пачка от 50 лева да бъде поставена банкнота от 10 лв., която минава дори да не е фалшива”, коментира Бояна Ваташка.

Според други важна е практиката.

Атанас Младенов казва, че когато често работиш с пари – както той във фирмата си, се научаваш с просто око да разпознаваш бързо фалшификатите и досега не е имал проблем.

„Веднага бих я познал – по хартията си личи. Има всичко, но хартията е гладка...”, допълва Младенов.