Извършителите на наглия грабеж в столичен магазин са се предали в Шесто РПУ с адвокат. Двамата са задържани за 72 часа.

Те ще бъдат обвинени за въоръжен грабеж, наказанието за който е до 10 години лишаване от свобода, обяви районният прокурор Петър Белчев. Двамата са с добри характеристични данни – жената е студентка по рентгенология, мъжът работи в голяма верига за техника.

У тях е намерено оръжие, което изглежда като газов пистолет, но тепърва ще му бъде направена експертиза.

На мястото на кражбата е намерен и техен мобилен телефон, по който полицията е стигнала до тях.

Видео с бруталния грабеж, на който се вижда как мъж опита пистолет в главата на продавачката, а двамата с жената я блъскат и удрят, взриви социалните мрежи.

Пред „Тази сутрин” днес управителката на магазина обяви, че колежката ѝ е в шок и се възстановява с помощта на психолози.

Видеонаблюдение във всички денонощни обекти

При продължилите оперативни действия е установена самоличността на извършителите – те са семейство – Б.Р. и Р.Р., за тях няма данни да са криминално проявени, съобщиха от пресцентъра на МВР. При претърсването на дома, в който живеят, е открита мъжка шапка, с която бил Р.Р. по време на престъплението. Иззето е и откритото оръжие – пистолет, ползван по време на грабежа. По първоначални данни оръжието е газово.

По случая са назначени експертизи. Днес сутринта двамата извършители са задържани за срок от 24 часа, а по-късно през деня са привлечени като обвиняеми и мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Предстои Софийска районна прокуратура да внесе искане в Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Директорът на СДВР Младен Маринов благодари на гражданите за оказаното съдействие на полицията, след видео от камерите в магазина бе разпространено от медиите. Видеонаблюдение трябва да има във всички денонощни обекти, каза Маринов, който подчерта, че камерите в обектите имат и превантивен ефект.

Директорът на СДВ напомни, че полицията трябва да бъде уведомявана своевременно за подобни случаи, за да може предприеме без отлагане необходимите процесуално-следствени действия. „Когато се действа бързо и в рамките на 24 часа, когато има запазени още доказателства, шансът за успех на разследването е по-голям”, каза още той, цитиран от пресцентъра на МВР.