Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка и привеждането ѝ в безпомощно състояние чрез употреба на алкохол, получи ефективна присъда от 6 години затвор.

Максималното наказание, което го грозеше, беше 10 години лишаване от свобода.

Престъплението беше извършено през януари миналата година в хотел в Стрелча.

Районният съд в Пловдив постанови още Евстатиев да изплати и 10 хиляди лева на родителите на пострадалото момиче.

„Желая справедливост. Съжалявам от морална гледна точка. Искам снизхождение”, заявил обвиняемият пред магистратите, които гледаха делото при закрити врата.

Снимка: БГНЕС

Ученичката, която бе задължена от съдията да присъсттва през цялото време на процеса, се разстрои, но родителите й обявиха, че са доволни от присъдата.

„Присъдата е справедлива, удовлетворени сме. Срамът обаче си остава и за нас, той не може да се изтрие”, каза бащата Георги Белухов.

Адвокатът на Евстатиев Ташкена Колчева ще обжалва наказанието и не е съгласна, че бившият кмет е напил до безпаметност ученичката и я е довел до безпомощно състояние.

По думите й присъдата противоречи на закона, изцяло е неоправдана и почива на предположения.

Евстатиев трябва да излежи присъдата си при строг режим.

Преди година и четири месеца жителите на Стрелча протестираха пред съдебните зали с искане за строго наказание. Днес присъдата му изслушаха единствено братът и синът на Евстатиев.

„Всички се извиняваме и на Белухови, и на семейството. Това е наистина укоримо деяние, което брат ми никога няма да си прости. Сигурно ще дойде време, когато ще приключи търпението и ще се изнесат и други факти”, коментира братът Димчо Евстатиев.