Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев може да получи до 10 години затвор за изнасилване. Районна прокуратура Пазарджик внесе обвинителен акт в Районен съд Панагюрище срещу 58-годишният мъж за това, че се съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние.

Досъдебното производство е образувано на 15 януари 2016 г. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени десет експертизи, уточняват от прокуратурата.

Евстатиев е отказал да дава обяснения. Събраните доказателства са дали основание на наблюдаващия прокурор да изготви и внесе в Районен съд - Панагюрище обвинителен акт.

Установено е, че в началото на месец януари 2016 г. бившият кмет на Стрелча и пострадалото 16-годишно момиче се чули по телефона, като обвиняемият й честитил новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в Стрелча.

На 15 януари 2016 г. пострадалата минавала покрай хотел на бул. „България“ в Стрелча. Там на пейка бил седнал Евстатиев. Той я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал. Извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола.

Двамата започнали да разговарят, като 58-годишният мъж подканял момичето да пие. По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея.

Под въздействието на алкохола тя не можела да му окаже съпротива и след приключване на сексуалния акт заспала. През това време близките й я търсили по мобилния телефон, но не я открили. Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира. При слизане по стълбите на хотела пострадалата залитнала, ударила си лицето в стената и си разкървавила долната устна. Тогава Евстатиев я качил в джипа си и докато я карал към дома й, я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило. По време на извършването на деянието пострадалата е била в средна степен на алкохолно опиване.

Предвиденото от закона наказание за това престъпление от 3 до 10 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – до шест месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева.