Специализираната прокуратура внесе за втори път в съда обвинителния акт срещу Гриша Ганчев и още девет души, обвинени в организирана престъпна група, укривала ДДС. Ганчев е сочен за неин ръководител, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарни заводи в Бургас и Девня.

Първоначално обвинителният акт бе внесен на 30 декември миналата година, но съдът го върна за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Гриша Ганчев е сочен за ръководител на групата - умишлено склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането ДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури. Обвинен е и за закана за убийство на ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Разследването установило, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставала чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД, припомнят от прокуратурата.