Когато властите са безсилни, хората започват да се самоорганизират. Във Варна, например, граждани организират патрули, които предупреждават за опасността на обществени места и в градския транспорт.

Доброволците се събират в центъра на Варна и се разпределят по групи - една част предупреждава гражданите по спирките, друга се качва в автобусите по най-натоварените линии, където стават и най-много кражби. Това, което обединява тези млади хора, е, че самите те или техни близки са ставали жертва на посегателства.

„Ако аз спра някоя от тях и още някой като мен спре още няколко, още по-голям ще е ефектът”, смята Анита, която е един от доброволците. „На тия жени трябва доживотен затвор, за да се престане с това нещо. По тия празници колко народ изгоря! Хора, на които заплатите са адски малки, остаяа само да им откраднат парите”, допълва друга доброволка – Денислава.

И Анита, и Денислава вече са потърпевши заради участието си в патрулите. „Попаднах на три от тях, при което бях явно разпознаха или разбраха, че ги следим и без никакви подбуди бях ударена в автобуса, посред бял ден в пълен автобус на спирка „Община Варна”, естествено разпознахме и трите извършителки, очакваме вече прокуратурата да си свърши работата”, разказа Анита.

„Снощи в подлеза получих заплахи от един мъж, който е джебчия, да се спра, че трябва нещо спешно да ми казва. Той почва да ме гони в подлеза, когато няма никой”, обяси Денислава.

И двете момичета обаче продължават да предупреждават хората в автобусите. „Ако се качвате в автобуси 148 или 409, бъдете много внимателни, чантите пред вас, парите - на скрито място, и документите отделно от парите задължително”, съветват доброволците. Патрулите правят и свои клипчета, в които посочват извършителките.

Дни след активизирането на патрулите, един от организаторите им получи предупреждение във Фейсбук от лидер на ромски клан в най-новия град във Варненска област - Игнатиево - Бако Стоянов, че ще заведе дело срещу тях.

Екип на bTV попита адвоката му дали има правно основание за това. „Гражданите имат право на бдителност, имат право, ако констатират в момента на извършване на престъплението, да заловят престъпника в момента и да сигнализират органите на полицията, но това, което видях в клипа - да се вика по улицата, да се сочат с пръст, според мен не е много издържано правно и ако някой смята да прави такъв тип граждански сдружения, то е хубаво да се консултира първо докъде са правомощията им, за да не попадат евентуално под ударите на закона самите те”, коментира адвокат Бранимир Балачев

Екип на bTV отиде в Игнатиево, за да разбере дали наистина Бако Стоянов смята да съди патрулите и има ли нещо общо с джебчийките. „Няма го. Не, няма го, махайте се, абе не живее, махайте се”, крещя жена срещу телевизионния екип.

Жената излезе по-ожесточена. „Ще ти счупя камерата, що ще снима, няма го, не живее тука. Махай се, недей да снимаш, ще ти счупя камерата”, заплаши тя. Екипът бе заплашен и с камъни.

Стоянов се занимава с предприемачество и строително-ремонтни дейности, няма дела за връзка с джебчии, но е оправдан за купуване на гласове. Във Варна се говори, че именно Игнатиево е „развъдник" на джебчийки.

Според полицията пък, през последната година посегателствата са намалели. „За да има заловени джебчийки и повдигнати обвинения, това става след дълго следене, установяване на съответното престъпление на мястото, където е извършено или чрез свидетелски показания. Когато такива липсват, това затруднява и нашата работа. Полагат се големи усилия, работи се със звената за самоохрана на големите търговски центрове и магазините, където има и видеонаблюдение, те са запознати с контингента, така че при влизане могат да реагират навреме”, обясни говорителят на Областната дирекция на МВР във Варна Ивана Милева.

Вече една година във варненската полиция е сформирана група, която работи по направление „джебчийски кражби”. Цивилни полицаи се разполагат на основните рискови места и пътуват в градския транспорт. Миналата година са проверени 457 заподозрени в тези дребни кражби. Според статистиката за миналата година броят на джебчийските кражби е намалял със 100.

Участниците в гражданските патрули са изготвили и профил на варненските джебчийки. „Обикновено са по 3-4 момичета с големи чанти, добре облечени, сливат се успешно с тълпата, блъскат се с пътниците и веднага си подават портфейлите, след като ги вземат, така че дори да се залови извършителката, няма доказателства. След като приберат парите и изхвърлят портфейлите, си сменят якетата, носят си различни шапки, очила, различни обици дори, така че човек да не може да ги разпознае”, разказа Самуила, която също е доброволец.

В градския транспорт на Варна от следващата седмица започва да се излъчва клип с предупреждение на български и английски език. „Целта е да предупредим пътниците. Клипът ще се излъчва през няколко минути след всяка спирка”, обясни Ивайло Василев, управител на гражданското сдружение, което е направило предупредителния клип.

От полицията потвърдиха, че няма законова пречка снимките на джебчийките да бъдат разлепени по спирките на градския транспорт във Варна.