Служители на ГДБОП са разкрили организирана престъпна група, занимавала се с изработката на фалшиви документи. Операцията е протекла под наблюдението на Специализираната прокуратура в Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол.

Групата е фалшифицирала талони и стикери за технически преглед на автомобили, за застраховка „Гражданска отговорност“, както и зелени карти за пътуване в ЕС. 9 души са задържани, те са на възраст между 27 и 57 години.

Според събраните до момента данни деветимата са действали поне от януари 2015 г. Материалите за изработването на фалшивите документи са произведени в Китай и доставяни у нас с пощенски пратки. Между участниците в групата имало строго разпределение на функциите.

Установено е, че стикерите за годишен технически преглед на автомобили са били пласирани на румънски граждани, които регистрирали колите си в България. Зелените карти за пътуване в ЕС пък били съставяни за автомобили най-вече от прибалтийските републики. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси на участници в групата са открити фалшиви евро банкноти и бандероли.

С постановление на Специализираната прокуратура днес на четирима от задържаните са повдигнати обвинения и е наложена мярка за задържане до 72 часа. Предстои да бъде внесена мярка за постоянен арест. На останалите пет души от групата са наложени по-леки мерки - „парична гаранция“ и „подписка“.