Спецполицаи от ГДБОП задържаха 30-годишен мъж в столицата по обвинение, че е разпространявал кадри със сексуално насилие над деца, съобщиха от МВР.

Акцията е проведена в имот, използван от задържания. Според полицията кадрите, качвани от мъжа, показват сцени с участието на видимо малолетни и непълнолетни лица.

При претърсването са иззети бяло прахообразно вещество, таблет със сим карта в него, хард диск, модем и настолен компютър с инсталирана програма, през която се достъпва и се разпространяват материали с детска сексуална експлоатация. Установена е и криптирана папка с големина от 17,5 ГБ.

Мъжът е задържан за 24 часа.

Това е поредна подобна акция на ГДБОП. Вчера беше оповестено задържането на британски педофил, издирван в САЩ.

По-рано през този месец бяха задържани и двама мъже в Дупница по обвинение в педофилия.

Педофилските мрежи съществуват глобално както в така наречената "тъмна част" на интернет (страници, достъпни само през анонимната мрежа "Тор"), така и даже в лесно откриваеми сайтове. Зад маската на активисти за свободните отношения между хора от различни възрасти, престъпници генерират сериозен доход от продажбата на снимки и видеа, направени най-често в бедни държави и с участници, които са обект на психическо и физическо насилие.