Разследването по разкритата организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства продължава. Прокуратурата събира доказателства за две престъпни схеми – с фиктивни пациенти и с участието на истински лекари и болници.

От здравното министерство уточниха, че първите сигнали за групата са от преди шест месеца.

На кадрите разпространени от МВР се вижда офис на фирмата, за която се твърди, че е основен участник в контрабандния износ на лекарства. Адресът ѝ е в столичния кв. „Младост”, а собственик, според прокуратурата, е сириецът Амир Мохамед ал Хусаини.

Той е работил с други фирми, собственици на аптеки, но доказателства са събрани за фирмата „Фалконс 2000”. На нейния адрес има аптека, но тя е на друг човек.

Официална справка показва, че на същия адрес са регистрирани над 10 фирми на Амир Мохамед ал Хусаини. Те обаче не съществуват – някои са запорирани, други са фалирали.

Според едната схема за износ фиктивни пациенти са взимали от аптеки лекарства, които после са оставяли на паралелния търговец. Медикаментите обаче са отчитани и изплащани от Здравната каса. Във втората схема влизат и болниците. Изписват се лекарства, които не са необходими, и после се препродават.

Хусаини вече е подсъдим в дело за участие в организирана престъпна група за укриване на ДДС.

Делото е от миналата година и не е свързано само с нелегален износ на лекарства. Екипът ни не откри за коментар сириецът на адреса, който той е посочил в съда.