Фейсбук измамникът Спас Василев, станал по-известен с фалшивата си самоличност Александър Николов, остава в ареста, реши СГС.

Преди седмица Софийският районен съд го остави зад решетките с мотива, че е извършвал престъпната си дейност продължително и с голяма дързост. 

В първата си медийна изява каза, че съжалява, че не е престъпник и не го е направил за пари. Той е извършвал упорита и продължителна престъпна дейност, съобщиха обаче от прокуратурата.

Василев продължава да е обвинен за измама само на един човек, на когото обещал да предостави 10 самолетни билета на обща стойност от 490 лева. Срещу него обаче се водят три други разследвания за измами, по които според съда има събрани достатъчно доказателства, но още не са повдигнати обвинения.

Същевременно още няма достатъчно данни за това, че именно той е поддържал Фейсбук профила на Александър Николов, за когото има подадени сигнали от над 40 души.

Остава неясно и дали Василев се е предал доброволно, както твърди защитата му, или е задържан принудително, както е записано в протокола по задържането му.

Според съда съществува и реална опасност Василев да се укрие, тъй като е бил обявен за общодържавно издирване преди повече от пет години и не е бил открит на адреса, който е посочил за постоянен, а после насила е отведен в ГДБОП.

Защитата на Спас Василев твърди, че той доброволно се е предал и сам е отишъл в сградата на ГДБОП.

В схемата на Спас Василев прозират връзки и с близките му. В годините, когато активно е завличал хора, той е изпращал пари към родителите си, а сестра му, освен че е представяна за счетоводител, е получавала и пратки на адрес в Благоевград.

bTV разполага с таен запис, направен от измамени през 2012 г., в хотел, където за пореден път Спас се е укрил.

Повече вижте във видеото: