21-годишният Иван Захариев, който има българско и австралийско гражданство, ще се изправи пред съда по обвинения за подготовка на терористичен акт, убийство и телесна повреда, съобщиха от прокуратурата.

Младият мъж беше задържан на 20 септември т.г. при спецакция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Според обвинителния акт, през 2013 г. Захариев пътувал от Сидни до Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Оказал се в база на Свободната сирийска армия, където започнали да го обучават да борави с автомат „Калашников”. Не бил приет от нито една бунтовническа организация, тъй като нямал нужната бойна подготовка.

По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В два различни комплекса се учил да борави с пистолет и с автомат. Настоявал да стреля по мишените отблизо, поискал и 5 неизстреляни патрона.

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

На компютъра му са открити материали в прослава на джихадистката групировка, като освен това е установено, че от машината са посещавани радикални сайтове и са водени разговори с ислямски бойци. Иван Захариев е разполагал и с литература, която може допълнително да спомогне за радикализирането му.

Бащата на обвиняемия твърди, че младият мъж е с психично заболяване и даже получава инвалидна пенсия в родината си.