30-годишният Иван Николов, който беше обвинен за убийството на възрастно семейство в пазарджишкия кв.”Изток”, остава в ареста, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Прокуратурата поиска постоянна мярка „задържане под стража”, а магистратите в града решиха мъжът да бъде настанен в психиатричното отделение към затвора в Ловеч.

Служебният адвокат Иван Главчев изнесе потресаващи подробности за престъплението, извършено в събота вечерта. Николов се изживявал като „месия” и било дошло времето да се саморазправя с ромите от махалата край блока, в който живеел. Нападнал напълно произволно 68-годишната Василка и 77-годишния Асен. С особена жестокост отнел живота им с нож, като сам изнесъл трупа на мъжа с цел да бъде забелязан.

Обвиняемият беше арестуван в неделя, след като откри огън с въздушна пушка по насъбрали се хора край мястото на убийството.

По време на днешното заседание Николов буйстваше и се наложи окованият във вериги арестант да бъде държан от четирима полицаи. В крайна сметка той си призна престъплението и се разплака.

Според адвоката вината за случилото се носят и медиците, които през 2009 г. са лекували Николов от хероинова зависимост, но не са установили, че той е опасен и трябва да бъде лекуван.

Снимка: Райна Зайкова

Докато съдът се произнасяше, жители на ромската махала протестираха отпред с плакати „Искаме справедливост” и „Ние сме българи”.

Те признаха, че има напрежение в квартала и жените се страхуват да пускат децата си навън.