Спецслужбите издирват двама души, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", научи bTV от свои източници. От МВР обясниха засилените мерки за сигурност с фестивалите и масовите мероприятия в страната. Стана ясно обаче, че има издирвани мъж и жена.

И вътрешното министерство, и ДАНС отказват всякакъв коментар по случая. По наша информация, обаче, става дума не за терористи, които планират атентат, а за проповедници.

Издирваните се определят като опасни, но са дошли тук да набират бойци за джихад.

Според информацията на bTV, силите за сигурност са по следите на 29-годишната Езида Елхам, която е френска гражданка с ирански произход и 24-годишният румънец Мимо Попеску.

Вероятно обаче и двамата са с фалшиви документи. Проверката, която екипът ни направи в Румъния показва, че личната карта на мъжа не е истинска. На документа неговото ЕГН е сгрешено, тъй като започва с цифрата 2. В северната ни съседка с двойка започват ЕГН-тата на жените.

Издирването е в ход

Източници на bTV разкриха, че снимките на двамата заподозрени са разпратени по полицейските управления.

От МВР тази вечер обясниха, че публикуваните документи не са истински и че двамата се издирват по подозрение за криминална дейност и изготвяне на фалшиви документи за самоличност.

Цивилни агенти на ДАНС и полиция обаче има на всички стратегически обекти, научи bTV. А задачата им е да следят именно за Елхам и Попеску.

В късния следобед вчера агенти и полицаи са обиколили летищата, гарите и автогарите със снимките на двамата издирвани.

Колко сериозна е заплахата?

Експерти предполагат, че става дума за сигнал, дошъл от френските служби за сигурност.

„Ние имаме постоянно случаи, в които граждани от Западна Европа с арабски произход преминават постоянно зелената ни сухопътна граница с Турция, за да отидат да воюват за ИДИЛ, но не е типично да имаме толкова широко търсене. Т.е - може да се интерпретира, че е нещо по-сериозно от обичайното”, коментира Тихомир Безлов.

Много често на границата ни с Турция полицията и службите залавят хора от Западна Европа, тръгнали да воюват на страната на джихадистите.

Преди година пък ДАНС спря разпространението в интернет на филм, който пропагандираше идеите на Ислямска държава на български език.

Не само транзитен пункт

Балканите са не само транзитен пункт по пътя на джихадистите от Европа към Сирия и Ирак, но и източник на бойци. По данни на Международния център за изследване на радикализма и политическото насилие в Лондон , най-многобройни в редиците на ислямска държава са албанците.

Под черните знамена се бият около 150 нейни поданици и още толкова хора от Косово. Около 60 мюсюлмани от Хърватия, 20 - от Македония и трима от Сърбия са заминали за Сирия.

Преди седмица в Македония беше разбита мрежа за набиране на джихадисти, като властите оповестиха далеч по-стряскащи данни. Вътрешният министър Митко Чавков обяви, че 130 македонци са били на фронта в Сирия.

Благодатен източник на бойци за „Ислямска държава” са още бившите съветски републики и дори Китай. Спасил се от мрежата на ислямистите мюсюлманин таджик от Уйгур разказва как е бил вербуван.

„Поискаха от мен да отпътувам за Малайзия и оттам за Турция. След това - в Афганистан, Сирия или Ирак, за да се присъединя към джихада. Аз отказах и им обещах, че няма да ги издам на никого. Те обаче извадиха два ножа и ми заявиха, че след като вече съм посветен в това дело, не могат да ме пуснат. В противен случай ще ме убият и родителите ми никога няма да намерят гроба ми”, спомня си Турсун.

По сведения на американското разузнаване, за една година въздушни удари са били убити 10 000 бойци на Ислямска държава. Въпреки това няма изгледи ислямистите да отстъпят от завладените територии.